En mer eller mindre seriøs artikkel om russefenomenet i et sosiologisk, sosialantropologisk og kanskje også litt samfunnsvitenskapelig perspektiv.

Begrepene som er markert med kursiv står forklart nederst på siden.

Som russ kjenner jeg meg til tider nokså stigmatisert. Et eksempel på det møtte jeg da jeg skulle gi en tilfeldig dame en rose. Hun følte tydeligvis at man ikke kan stole på folk i røde bukser og nektet å ta i mot. Jeg føler egentlig ikke for å klandre henne. Har russetiden en annen funksjon enn den at ungdommen skal få lov til å drikke seg fulle og ha sex i trær?

Overgangsritual
Russetiden er det man kaller et overgangsritual. Før i tiden fungerte konfirmasjonen som et startskudd for voksenstadiet. Men industrialiseringen, amerikaniseringen, globaliseringen og alt det der har gjort at man er barn mye lenger, eller det vil si, tiden før det ansvarlige voksenstadiet har blitt betraktelig mye lenger, og har fått flere faser.

Av dem kan jeg kjapt nevne; tenåringsårene, fjortisstadiet (en fortvilet mellomstasjon mellom yngre og eldre tenåring. Kan sammenlignes med nyromantikken i norsk litteratur.), studentstadiet, og ”nå er det jammen snart på tide å etablere seg – stadiet”.

Russetiden er en inngangsport til studentstadiet. Man må tilegne seg en helt ny rolle, med alle de spennende nye normene man forplikter seg til å følge. For å få gjort det klart for seg selv at dette er en realitet, må man på ett eller annet vis komme seg ut av samfunnsrammene. Rent praktisk foregår dette ved at man tar på seg en slags uniform som gjør at man ”får lov til” å bryte de etablerte normene. På den måten får man sett det hele i et utenforstående perspektiv. Man kan ved enkle grep foreta følgende tankerekke: Nå bryter jeg normer – dette kan jeg ikke gjøre for alltid – hva slags normer skal jeg da følge? – ah! – studentnormene!

Samfunnsansvar
Sånn rent personlig, kjenner jeg at russen møter alt for lite takknemlighet fra det etablerte samfunn. Er det nødvendig med videre utdyping?

For at et samfunn skal kunne ha normer som fungerer noenlunde greit, er det i følge enkelte teorier ( 5 poeng til den som kan trekke fram den sosiologen jeg ikke husker navnet på i dette tilfellet), nødvendig at man også har avvikere som ikke følger normene. Disse avvikerne møter sanksjoner, og slik får små og store en klar formening om hva som er godtatt. Uten negative avvikerne ville ingen vite at de selv ikke er slike avvikere.

Russen tar på seg denne oppgaven hvert eneste år. Så sikkert som at bladene spretter når våren kommer, er det at russen farger gatebildet i mai. I år er jeg et vårtegn.

Hvem er det som setter i verk sanksjonene? Det voksne samfunnet bryter bare inn der det blir begått grove brudd på formelle normer. Hvem er da samfunnets hevnere? Barn. De utfører massive sanksjoner mot en gruppe som de uten betenkning stigmatiserer som ”fritt vilt”. Slik lærer samfunnet dem å straffe negative avvik. Det er oss det går utover. Forhåpentligvis erstatter vi en eventuell annen gruppe som hadde blitt utpekt til å fylle denne funksjonen i russens sted. Ingen takk å få.

Selvinnsikt
Dette er noe av grunnen til at jeg, som liker å se på meg selv som fornuftens vokter, går inn i russetiden med i alle fall en smule engasjement. Noen av knutene er faktisk ganske interessante og fører til økt selvinnsikt. Etter å ha snakket engelsk en skoledag gikk det opp for meg at jeg egentlig tenker svært lite før jeg snakker.

Jeg kunne også ha analysert hvorfor barn er helt desperate etter noen små lapper med bilder på. Men jeg skal la det være, artikkelen er alt for lite leservennelig som den er.

Stigmatisering: Man blir tildelt et stempel ut i fra enkelte kritereir. Et eksempel: Alle som heter Kristine er lave.
Overgangsritual: Nødvendig markering som skal til for at det skal gå opp for en person at man går inn i en fase der man møter nye forventinger. Eks: Når man gifter seg forventes det at man ikke oppfører seg som singel lenger.
Industrialiseringen: Mennesket fant ut at det kanskje var kulere å leke med maskiner enn med sauer.
Amerikaniseringen: Elvis og Mc Donalds hilste på den norske nissen, og den norske nissen fant ut at han like godt kunne permittere seg.
Nyromantikken: Litterær tendens på 1890 – tallet. Den store nyromantikeren er Hamsun, Sult og Victoria er viktige nyromantiske romaner. Perioden blir regnet som et parentes, men hadde mange intense følelser så lenge den varte. Nesten som fjortisstadiet.
Normer: Uskrevne eller skrevne regler for akseptert oppførsel.
Sanksjoner: Reaksjoner på positive eller negative brudd på normene.
Formelle normer: Nedskrevne normer, sånne som politiet passer på at man ikke bryter.
Barn: Det finnes mange varianter. Noen er søte og snille. Andre har vannballonger.

Kommentarer

Æg syns d va en lesertvennlig og interessante artikkel! Æg he vel egentlgit sånn halveis våre i mod russafeiringå ganske lenge, men æg he fonne ud at d bare går an å ta vekk alle dei tingå så en ikkje lige og ha d kjekt liga vel.

Hurra for vårteinet russ =D
Ragnhild sa…
Sjefsartikkel!!!! Hurra for russen!!! :)
Likte veeeldig godt forklaringen på "amerikanisering"...
Anonym sa…
Kanonbra skrevet, og mange reflekterte meninger om russetiden. Noe sier meg at reflekterte russer er mangelvare (altså de som er reflekterte om russetiden).

"Barn: Det finnes mange varianter. Noen er søte og snille. Andre har vannballonger."

Word..
Anonym sa…
Yo mama!

Det er mange ganger jeg ikke helt vet hvor jeg er..om det er på skolen eller i Dyreparken. Pollenallergi er ingenting mot russeallergi;)

Jeg har tatt 31 knuter til nå, tatt svampebob-merket, Nei til EU-merke og Gullskjermen. Nå er jeg eliteruss og ser frem til en fin russetid. Det siste jeg tok var : "Spis en porsjon cornflakes med øl\rusbrus i stedet for melk" . Det var faktisk ikke så verst, anbefales på det sterkeste. Lurer på hva jeg skal ha til frokost imorgen;)
Anonym sa…
Max Gluckman.
Fru K sa…
Vær hilset medruss og andre kommentatorer!

asbjørn: eg kan tro på det med 31 merke, ja til og med svampebob og nei til eu, men eg stille meg tvilande te at du faktisk har gullskjermen. beklager.

du tar deg vel av oppgaven som reflektert russ neste år, pål? eg tror eg må pensjonere meg då.

og 5 poeng til den anonyme skarpe kniven i skuffa. Gratulerer. Poengene kan hentes via e - mail, eller de kan bare ligge her hos meg og rotne. Det er kanskje det beste, hva skal man egentlig med 5 poeng i våre dager.
Iren sa…
Så villt lykke te me den magiska russa tiå! Å nå he æg bestemt mg for at: selfølgele ska æg lesa diktsamligå di når den komme ut... elle bogå om du vil... ;)
Fru K sa…
Takk Iren! Det va godt du ville lese na, for eg vet ikkje om eg e klar for å gje ut ei kjølekskapsmagnetsamling med det første.
Anonym sa…
Å huttetu! No har til og med Kristine lagt ut bilete av den skinnhellige bakenda si på verdsveiva. No står ikkje verda til påske!
Anonym sa…
HURRA FOR KRISTINE SI ROMPA!!!

Du rocke, du. Æg hadde ALLE skreve noge slikt i mi russatid (som "bare" æ 3 år si..) Speisa!?

Likte samenligningå mæ russatiå og nyromtnaikken. Sjeeef..
Og Word2 for onga.....grr..
Æg stemme ao for ei samling av noge slag. Å gå frå dør te dør i hus te hus for å sjå på adle sine kjøleskab, hadde blitt litt slitsomt i lengdå. Men hey, dæ hadde jo vore originalt.

Lokka te, kule kvinne!!! Dæ æ kult å kjenna og å bli kjent mæ deg..:)

Siljepilje
Fru K sa…
Hei siljepilje. Eg må sei ditto. Altså angående det med å bli kjent med deg. Og måtte den nyutsprungne cden din bringe glede inn i de 1000 norske hjem. det har an gjort i min i alle fall.

Og te anonym: What can I say... Russetidå gjør noge med folk, ja du har tydeligvis observert kor mye den har gjort med meg. Fysjameg. Håbe ingen føle seg støtt. eg tror på mi side at verden står til påske. men det vil jo tidå vise. Ingen kjenne timen, står det i Bibelen.