Kvinnen

Hva er det å være jente/kvinne? Flere års kvinnekamp har ført fram til at kvinnen har rett, og i mange tilfeller også plikt til å fylle de samme rollene som mennene. Og det å sette folk i bås ved å si at kvinner er mer følsomme, og at menn er tøffere, har blitt skikkelig fy-fy. En kan jo bli forvirret av mindre, hva klare skiller finnes det da mellom de to ulike identitetene?

Vi har jammen fått servert et skikkelig bra svar. Kvinner har store pupper, er smale, og ser generelt utrolig bra ut. Det er dette som er det vesentlige skillet. Menn skal selvfølgelig også se bra ut på sitt vis.

Greit. Rollene vi skal fylle er de sammen, det vesentlige er at vi ser forskjellige ut. I grunnen er det vel litt dumt at jentene plent skal føde ungene, vi burde vel delt på dette ansvaret også.

Men hva gjør da de stakkars kvinnene som ikke fyller dette målet fullt ut? Hva har de egentlig å tilby mannen som mannen selv ikke allerede har? Kvinnen stresser livet av seg for å se bra ut, og enda så langt hun strekker seg, så strekker hun ikke langt nok. De på TV som guttene snakker så varmt om, er fortsatt et fjernt mål.

Gutter har en tendens til å fortelle alle om det når de ser et bra ”kjøttstykke”. ”Bra damer” blir dratt inn i en hver samtale, ja, de dukker også opp i taler. Greit, guttene liker de jentene som er vennene deres, de har ikke de samme kravene som til værmeldingsdama. Men slik oppfatter muligens ikke jentene som blir invadert av disse ”bra damene” det.

Sånn rent personlig, føler jeg meg som en vinner i Jesus. Men i verdens centimetermål og fargeanalyse, er jeg en taper. Jeg vet det. Derfor er det utrolig vondt å høre en flott tale, bli løftet opp i Jesu armer, for så i bli trampet flat under stiletthælene til denne ”bra dama”. Beklager, sånn er det å være meg. Kanskje er det sånn å være andre jenter også. Mange føler seg som tapere, og mister sin stolthet når de blir minnet om tapet.

Tilbake til spørsmålet. Hva er det å være kvinne?

Svaret er vel egentlig enkelt. En kvinne, er en kvinne. En kvinne som er seg selv, kan ikke annet enn å være en kvinne. Men når kvinnen må løpe i en konkurranse som hun er dømt til å tape på grunn av uslåelige mål, så blir det jammen ikke så lett å være seg selv.

Kommentarer

Anonym sa…
Hmm. Kjønnsroller er en vanskelig sak. Det forandrer seg slik gjennom tidene. I dag vil jeg si kjønnsrollene er gasnke uklare. Fodi man finner flere kvinner i "typisk mannssteder." Det er bra, men kan også være forvirrende. F.eks. barn kan trenge klare linjer for å danne et riktig selvbilde. For å forstå at jeg er kvinne/ mann. Å være en kvinne eller en mann er mer enn å bare se ned og tenke " okey. dette betyr mann/dame." Vi gjør ting som bare menn eller damer gjør. Det gir oss en følelse av identitet. På en måte vil jeg si at kjønnsroller bare er bullshit. Har man passe selvbilde vet man hvem man er, så får det være med det. Har man et bra nok selvbilde vet man hvilket kjønn man er så får de andre tåle at man gjør en og annen banebrytende ting, en uvanlig interesse som bare gutter har f.eks biler.... Så lenge man selv vet hvem man er, kommer det klart frem. Alle er forskjellige. På tide at verden forstår det.
Anonym sa…
Det er en veldig vanskelig sak ja.. En ting er som du sier at kjønnsrollene har blitt mye mer uklare. Bare tenk hvordan det var for 100 år siden. Da var det ganske klare kjønnsroller. Mannen var sjefen i huset, og hadde sine faste oppgaver, og det samme hadde kvinnen. Alle visste hva som var forventa av de, og jeg vil si at det var "enklere" enn i dag. I dag skal kvinnen først og fremst se bra ut,ha bein i nesa, samtidig som de også er feminine. Mannen skal være "en mann", men også ha myke, feminine sider. Det er jo mest slike personer som blir framhevet som forbilder for oss i media. Og da blir det jo veldig uklart hva som egentlig er forventa av oss. Vi skal liksom ha litt av alt. Og uansett hvor hardt vi prøver så når vi aldri opp til de idealene som er satt foran oss. Og da går det jo også av å tenke, var det lettere og bedre slik det var før, med klare kjønnsroller,og alle visste hva som ble forventa av de? Ikke det at jeg ville hatt det slik det var da, men det er bare litt interessant å tenke over. Hvordan var f.eks. depresjonsraten da? Hvor mange tok selvmord..? Hvor mange ville si de var lykkelige..? Selvføkgelig er det mange forklaringer på dette, men jeg er temmelig sikker på at de uklare og urealistiske kjønnsrollene som vi har i dagens samfunn dyrker fram "vinnere" og "tapere". Og det er jo ikke bra..
Trond Westby sa…
Hei! Kjekt og treffe deg igår.
Jeg tenkte jeg kunne reklamere litt for min bogg med det samme;)..
Du skal få en link.

Viss du ikke husker helt hvem jeg er så var det jeg som ikke hadde så mye å si nå meg og nils stod der, men jeg hadde visst noe og si alikevel;)
Fru K sa…
Interessante synspunkter. har ikkje hjernen heilt på enda, så æg vente litt med å svare på kommentarer på kjønnsrollene.

Husker selvfølgelig deg trond! Du fekk sikkert med deg at æg likte vitnesbyrdet ditt:) Ga meg en nye glød når det gjelde å be for folk, og at det funke liksom. Takk for linken, kan fikse en te deg og :)
obs sa…
Det står et interessant innlegg på side 3 i Vårt Land onsdag 27.april: "Hva er et moderne kvinnesyn?"
Frode sa…
Herre Gud og salige fader! At unge og presumptivt oppegående mennesker skal falle så ukritisk for et middelaldersk, bakstreversk og menneskefiendtlig tankegods, er jo i bunn og grunn helt forferdelig. Vet ikke om man skal le eller gråte, jeg.
Eli sa…
til en au-kamerat fra en su-kamerat ;)

Fort som det gikk, har jeg enda ikke helt fått med meg hvem du kritiserer for å ha et middelaldersyn. Tipper likevel at du kanskje tenker litt på pavedebatten, bibelen som sier at kvinner ikke skal uttale seg i store forsamlinger og all den andre konservative kristendommen som prøver å rakke ned på alt det vi sosialister så lenge har kjempet for å oppnå av likestilling osv.

Vel som en kristen sosialist vil jeg si dette. Slutt å rakke ned på middelalderen! OK, det var sikkert mye undertrykking, hykleri og falskhet i denne tiden, men det er det er det vel nå også! Jeg digger middelalderen. 1000 år med Gudsdyrkelse! Jeg er for en ny middelalder jeg! En tid der vi alle for øynene opp for hva som virkelig teller i denne verden.

Jeg er for at paven har et ideal om at vi faktisk ikke trenger kondomer fordi vi klarer å leve et liv i trofasthet til en person og ikke ligge med alle vi begjærer. Jeg er for at det naturlige skal skinne gjennom som det gode. Samtidig er jeg selvfølgelig for at vi skal dele ut kondomer til vi får litt mer skikk på folk. Jeg tror faktisk at menneske innerste inne er godt, og at det er mulig. Jeg tror at livet heldigvis er så mye mer enn fyll, sex, fest og penger. Tror faktsik livet er mer enn likestilling mellom kjønnene også.

Jeg tror vi skal prøve å gjøre vårt beste for å få en rettferdig, god verden, med alt det vi sosialister ønsker. Men vær ikke blind og ukritisk til deg selv, som jeg føler du anklager kristne til å være. Jeg er kritisk til min egen religion, samtidig som jeg vet at den er sannhet og bygger på noe større enn jeg kan se og forstå.

Men skal vi forandre verden må vi tenke nytt, tenke annerledes enn andre og dermed få hets av de andre. Det fantes en tid der likestilling var det vi måtte kjempe for. Da var vi sosialister gode. Men hva er det største problemet i dagens samfunn? Vold, urespekt, festing og gøy, alt for mye tanke på hva jeg selv fortjener uten å bry seg hva som skjer med andre, fattigdom og nød og miljøkatastrofer pga av vårs utenksomme, luksuriøse livsførsel, en tanke om at en kan gjøre hva man vil omtrent, fordi vi er frie, individuelle mennesker. Vel vi er ikke så individuelle, vi påvirker faktisk hverandre og jordkloden mer enn vi vet. Kanskje har vi blitt så moderne at vi nå må gå tilbake litt igjen? Finne igjen noe av det gode fra fortiden? Noe av den strenge moralen, som tross alt, faktisk har noe i seg.

Vi har snart så mye materielle goder at vi er mettet av dem. Det vi trenger nå er Gud.

Husk: Skaper vi menneskeverd skaper vi fred.
Eli sa…
hehe, litt flaue nå..forveksla au med auf..menmen..sånn går d når en e russ å døgne i ei rundkjøring...eg he så lide kontroll øve ke som komme ud av munnen for tiå...ta siste kommentaren fra meg me ei lidå klyba salt...menmen...e bare tanka då så ;)