Mitt etiske ansvar.

Jeg er sannsynligvis en av verstingene i verdenssammenheng. Forbruker masse strøm, forurenser som bare det, og kjøper mer enn det som strengt tatt er nødvendig. Hadde alle levd som den gjennomsnittlige nordmann, ville vi ha trengt 4 jordkloder for å dekke ressursbehovet. Det er skummelt å lese samfunnskunnskap skal jeg si dere.

Hva ville Jesus gjort? La oss gå til Bibelen.. Eller? Settingen er et helt annet samfunn enn det jeg lever i. Skal jeg liksom melde meg helt ut? Ikke bruke forurensende transportmidler, shoppe utelukkende på Fretex, og dusje i kaldt vann…

Prinsippet er: Elske min neste som meg selv.

Jeg elsker min neste så mye at jeg går rundt i klær som kan laget under slaveliknende forhold. H&M er helt sikkert en av verstingene, men hva skal en stakkar forbruker gjøre? Jeg har ingen garanti for at de dyrere klærne er bedre. Har ikke akkurat muligheten til å spore klærne mine tilbake til produksjonsplassen. Globaliseringen har gjort det lett for store vestlige selskaper å slippe unna de vestlige arbeidslovene.

Jeg forurenser kloden, slik at det først og fremst går ut over folk alle andre steder enn her. I Norge stiger gjennomsnittstemperaturen og været blir litt styggere. Men det er bare blåbær i forhold til smeltende isbreer som skaper oversvømmelse, orkaner, og øyer som snart drukner i havet.

Men HVA skal lille meg gjøre? Jeg er medlem i Changemaker, den passe idealistiske ungdomsorganisasjonen til Kirkens Nødhjelp. Jeg er ikke akkurat aktiv, men det hjelper på samvittigheten. Og så lenge ikke jeg betaler regningen, så er jeg veldig for rettferdig og økologisk mat. En stor frustrasjon for meg er at Saron ikke bruker rettferdig kaffe. Kanskje fokuserer vi så mye på ungdommene som vanker der, at vi glemmer de fattige bøndene som gir oss den livdsnødvendige koffeinen? Jeg lurer på om Jesus drakk vin som var laget av slaver… Den jevne nordmann går ikke konkurs ved å betale et par kroner mer for kaffen.

Verden er urettferdig. Og noen ganger føler jeg meg som en godtroende tufs når jeg kaster plasten min i plastdunken og matrestene i komposten. En dråpe i havet. Det er det jeg er.

Norge er på 4. plass når det gjelder svart miljøsamvittighet. Igjen i følge SK- boka mi. Det er lett å miste motet.

Kommentarer

Eli sa…
Hei
Kjenner meg så utrolig mye igjen!Har lest en bok som først bare gjør perspektivet ditt tusen ganger verre, for du ser hvor VIRKELIG ille det står til, men siste kapittellet gir faktsik en løsning...ikke det at jeg er så flink til å følge den men... du må gjerne låne boka av meg ;) men sånn kort oppsummert løsning:

1) i stedet for å menge deg i materielle goder, meng deg i Guds godhet
2) hold søndagen hellig som hviledsag (i gt står det faktisk at hvert 7.år skal hver et hvileår, hadde bønder, industrifolk (altså folk som "Bruker" ressurser på jorden) tenkt på dette, hadde vi tatt bedre vare på skaperverket)
3)innfør visse ritualer som å takke for maten før du spiser den, og hver gang du kjøper noe osv tenke over det, takke for at du får lov til å bruke denne ressursen og tenke litt på det, bli bevisst!
4) mediter! Bruk 15 min til dagen ute i naturen. Begynn med å bare å prøve å fokusere på rolig pust. Hør på skogen, kjenn på den, føl den, lukt den, nyt den, se den. Bli kjent med den! Bli kjent med Gud. La Han/naturen bli din beste venn, da er det lettere å respektere.

disse tipsene var veldig generelle, vet at du allerede følger noe av dette, men keep up the good work! Hjelper MASSE bare det at du er bevisst på det og irriterer deg over det!

Tar med boka på saron på fredag jeg ;)
Fru K sa…
Takk for tipsene, Eli! kan godt låne boka. Sliter litt med den meditasjonen i skogen. vanskelig å finne en skog for seg selv her i storbyen, og vanskelig å frigjør 15 min...

Nogen klar for underskriftskampanje for max havelar?
Marge sa…
Her e mi underskrift:
Margunn Obrestad
Fru K sa…
Bra margunn! mi og : Kristine M. Stensland..

Men sånn seriøst, æ det nogen så vet noge så faktisk kan gjørs for å få det igjønå elle?

Kaffebaren neste.....