Lost in Iceland?

Sitter hjemme og venter på bagasjen. Vi måtte spurte gjennom Gardermoen pga forsinkelse, og bagasjen gadd ikke bli med til Sola. That’s life…

Jeg har vært en uke i landet av is og ild. Et utrolig vakkert land. Jeg har sett geysirer, krater, vann som fosser ut av lavafjell, og varme kilder som kunne koke nordmenn på sekunder (guiden sa i alle fall det). Gud har gjort en skikkelig kreativ jobb der oppe! Landet har alle mulige sorter vulkaner, og fjellene har unike formasjoner. På vei hjem fløy vi over Vatnajökull. Apropos vulkaner… En vulkan som hadde utbrudd for ca 2000 år siden ventes snart å komme med et nytt. Og det er ikke snakk om en kosevulkan som bare er en sprekk i bakken. Det er snakk om gedigen eksplosjon bare 30 km fra Reykjavik! Jeg fatter ikke hvordan folk tørr å bo der. Kanskje har jeg feil tidsperspektiv, ”snart” er et vidt begrep. Men alikevel…

Guiden vår var kjempe kunnskapsrik. Snorre, Egil, Gunnlaug og resten av gjengen har i alle fall fått litt plass i hodet mitt. Veldig interessant!

Vi besøkte en skole. Det var visst der frikene gikk. Sjefsskole! Selv om noen virka litt høye på et eller annet… De vi snakket med var koselige og anbefalte en kaffebar til oss. De sa at kaffen var elendig, men at det var gode sofaer. Vi testet den dessverre ikke.

Det gikk ikke fullt så bra da tre av oss stakk inn på Filadelfia. Ungdomsmøtet var over, og de hang i kjelleren. En del satt på msn, noen spilte piano, andre bare satt der. De hadde til og med Ny Generasjon plakat på veggen. De gadd ikke en gang snakke med oss! Nykommere dumper inn i en gjeng på mindre enn 20 personer, og ingen ”legger merke til dem”! Noen vil si at Saron fungerer på samme måte, men det ble utrolig tydelig i dette tilfellet.
Sånn religiøst, har Island en rik flora av religioner. Det finnes 1000 stk som offisielt holder seg til de norrøne gudene. Alle tror på de underjordiske. De underjordiske er barn av Eva som hun ikke rakk å vaske før Gud kom på besøk. Derfor løy hun og sa til Gud at de ikke var hennes barn. Løgnen førte til at de ble usynlige.

Kristendommen ble innført fordi en ikke ville ha trøbbel med norskekongen, og uoffisielt var det helt lov å dyrke hedenske guder så lenge det skjedde i det skjulte. En jeg snakka med, håpet at Odin og Tor kunne komme inn i kulturen igjen. Kristendommen har svært svakt feste. Misjonær på Island?

Gjengen jeg hang mest med var helt fantastisk! Mine søte romvenninner var Kristine L og Lillian. Men selv i det beste selskap blir en uke i konstant sosial kontakt litt mye for en introvert. Jeg vedder på at noen ba for meg, for selv hadde jeg svært liten kontakt oppover. Savnet tid med Gud, men han sviktet meg ikke av den grunn. Nå må jeg bare hive innpå med åndelig føde…

Turens tabbe: Skulle ta meg en kaffe fra en kaffemaskin. Trykket på en spennende knapp, noe som førte til at hele kaffemaskinen ble tilsølt. Butikkpersonalet var tilskuere, og Kristine og jeg var for paffe til å reagere.

Kommentarer