Homofili

Dette blir en skikkelig vanskelig tekst å skrive. Den berører et sårt tema. Jeg er redd jeg sier mye feil. Stopp meg! Jeg ønsker ikke å gjøre mer skade enn det som allerede er gjort.

Vi kristne har med god hjelp av media klusset det skikkelig til. I stedet for å tenke på ”nåde” som det viktigste ordet i våre liv, har samfunnet fått et klart bilde av oss som skikkelig fordømmende. Jeg blir trist når jeg i stedet for å kunne vitne om Jesu nåde og kjærlighet i mitt liv, desperat må forsvare hvordan vi kan ta Bibelens ord om ”menn som ligger med menn” (bl.a. 1. Tim 1,9-10) seriøst. Skal ikke de homofile få lov til å leve ut sin seksualitet?

Alle mennesker er født med synd. ALLE. Jeg er kristen, men har fortsatt synd i livet mitt. Etter hvert som jeg vokser i Jesus, ber jeg Ham minne meg om synd som må bort. Og det gjør Han. Han er en Far som oppdrar meg (Heb 12), og Han tar det gradvis. Akkurat nå jobber jeg meg menneskefrykt og selvhevdelse, selvhevdelse er i følge Bibelen en stor synd, og det å frykte mennesker fører ofte til at en tenker onde tanker om dem og lar være å vise kjærlighet. Det gode en burde gjøre, men ikke gjør, er også en synd, selv om det virker nøytralt. Poenget mitt: Gud tar det gradvis. Jeg kunne aldri ha taklet å ta alt på en gang. Tipper at jeg også har et feil forhold til penger, som er roten til alt ondt, men Gud har ikke begynt å rive det bort i meg enda. Det kommer nok med tiden.

Jeg føler at disse tingene er en stor del av min identitet. Men Gud vil ikke at jeg skal leve dem ut, selv om følelsene mine sier at det er bra for meg. Jeg står over noe umenneskelig og lite tolerant: Jeg må finne min nye identitet i Jesus, og DØ fra meg selv (kjødet).

Det finnes en haug med seksuelle fallgruver. Å se på en person med begjær etter personen, er å bryte ekteskapet i følge Matt. 5,28. Å gifte seg med en fraskilt kvinne er også å begå ekteskapsbrudd i følge samme avsnitt. Hvordan kan Gud være så lite tolerant? Skal vi virkelig måtte undertrykke våre seksuelle behov? Umenneskelig! Menn som har omgang med menn er ikke alene om å være syndere, det ser bare slik ut.

Bibelens umenneskelige påbud er skrevet med det mål at vi skal kunne leve som det vi er skapt til å være. Vi er skapt til å være i samfunn med Gud, slik det fungerte i Edens hage. Vi er skapt til å være mann og kvinne, og disse to skal bli ett. Dette falt naturlig i Adam og Evas første tilværelse. (1Mos.1 og utover) Det perfekte. Men så kom synden. Det ble ikke lenger naturlig for oss å leve med Gud, heller ikke for mann å kvinne å være ett.

Jeg har lest i Lundes Etikkleksikon i jakten på svar. ” Alle bibeltekster som taler om homofilt samliv, ser dette som synd. Da er det uforsvarlig å hevde det stikk motsatte. Vi tror at vi møter Guds ord i Bibelen. Det blir galt å angripe Gud for manglende forståelse eller manglende innsikt i livet til de homofile” (s. 140)

Som sagt: For meg er det umenneskelig å ikke leve ut min selvhevdelse. Hvordan skal jeg kunne fortrenge behovet mitt om å være flink? Det er unaturlig. Men ikke for Gud. Gud vil gjenopprette det tapte, det sørget Han for på korset. Han skal løse meg fra synden, jeg klarer det ikke alene.

Det viktigste budet er å elske Gud og elske sin neste som seg selv. Vi har klart å sette mange bud foran disse. Dette budet må komme først. Uten dette er det umulig å holde de andre.

Dette var ikke noe oppklarende. Men noe måtte jeg skrive. Vi har sannelig en jobb å gjøre. Når å være kristen er synonymt med ”fordømmelse” og ikke med ”nåde”, er det noe som ikke stemmer.

Kommentarer

Eli sa…
Nå har ikke jeg vært kristen så veldig lenge, så jeg er ikke helt inni alt som står i bibelen og har liksom ikke fått prentet inn i hodet så lenge at homofoli er synd, egentlig tviler jeg på at det er det...

Men si nå at det er synd, så er vel ikke denne synden verre enn alle andre synder. Som du sier, du har selv synd, jeg har selv synd, alle har vi synd. Debatten dreier seg vel litt om homofile bør få lov å være prester, vel hvis en prest skal være syndfri kan vi jo ikke ha prester. Ingen er syndfrie. Og det er jo det som er poenget med kristendommen, Jesus døde for våre synder. Det finnes ingen fordømmelse i Kristus, hvorfor skal vi fordømme homofile?

Jeg er klar over at det vi egentlig bør tenke på er om homofoli er synd eller ikke, det er ikke kjekt for en kristen homofil hvis han må jobbe med å forandre sin seksuelle legning. Men sett at dere kaller det synd, bør ikke det gå mer utover homofile enn vår egen synd...
Eli sa…
men det jeg egentlig skulle si, var at jeg beundrer troa de utrolig mye! Å tro alt som står i bibelen er jo egentlig ganske smart, det er tross alt Guds ord, og selv om vi ikke helt kan forstå alt han sier, og synes noe virker urettferdig og feil, må vi vel egentlig stole på at Han har rett. Skulle av og til ønske jeg klarte det...
Anonym sa…
av og til? Skulle ALLTID ønske jeg kunne det;) Ingen preste er mer enne mennesker, de heller. men de går til en viss grad an å holde seg borte fra synd - faktisk! Kanskje det er flere mennesker i denne verden som er i stand til å holde seg borte fra synd enn vi vet om. Vi tar det som en selfølge at alle synder nesten hele tida, utenom når vi sover. men det er faktisk mulig å la være å syndei våken tilstand også. veit ikke hvor jeg skulle med dette, men det var nå det.

Preach it, Kristine.. og viss ingen andre æ på dit lag, så ved jaffall at denne Siljå æ dæ!

Silje Frøystad.
Fru K sa…
Takk for kommentar Eli, skikkelig godt å få inn litt andre synspunkt. Og Silje, tack så mycket :-)

Det er ikke kjempelett for meg å vite hvor jeg står. Men jeg føler liksom at prester bør kunne forholde seg til Bibelen som noe Gud sier på tvers av kulturer og tid.. Han er jo i alle tider samtidig og i alle kulturer... Ved å si at Bibelens formaninger slipes ned i løpet av tiden, så reduserer en Guds kraft og visdom ganske kraftig..

æsj, liker egentlig ikke debatter oss kristne i mellom.. fører det til oppbyggelse, eller er det tomme ord?
Berit Serina sa…
Hei Kristine!
Ville bare onske deg en super tur til island, hvis jeg ikke snakker med deg for du reiser..
love u sister!
klem