Fotball sett utenfra

Fotball er en utrolig vittig ting. Med fare for å tråkke folk på tærne, vil jeg nå legge litt ut om mitt syn på fenomenet ”fotball som underholdning, eller kanskje ikke bare underholdning, nei, det er nok hakket over underholdning. Og det er i alle fall ikke en bare et spill”.

22 mannfolk (sjelden kvinnefotball trekker de store skarene) springer rundt på en gressmatte. I løpet av 90 min. ofrer de ALT for å få den lille tingen inn i nettet. De blir sinte og kjefter når dommeren tar en avgjørelse i mot dem, det kan til tider virke som om deres verden faller sammen. Jeg så Skottland- Norge i går, og han ene skotten, så fillen så skummel ut i øynene! Hele spekteret av følelser kommer i bruk, for når de scorer, da er det klemming på gang. Så bra at de ikke er redde for fysisk kontakt! Jeg må selv si jeg hadde stilt meg skeptisk om en kjempesvett fotballspiller hadde gitt meg en skikkelig klem… Fysisk kontakt for viderekomne!

Det rare er at det virker som om de tror det de driver med er viktig! At denne ballen faktisk gjør en forskjell, at den kan løse alle verdens problemer, bare den kommer inni det målet!

Men det som er rarere, er at det at de tror at de gjør noe viktig, har gjort at det har blitt viktig! En hel masse folk er ansatt rundt dem, for å legge alt til rette for at ballen skal inn i det målet. Folk har som jobb å kommentere hva som skjer på banen, og det ned til minste detalj (også relevante opplysninger om frisyrer og samlivsbrudd). Fotballen setter byer på kartet, og rent økonomisk har den også mye å si. Å bruke mange millioner på en fotballspiller, er vel kanskje langt viktigere enn å mette et par mager i Afrika. Bra prioritering! (bare jeg som blir kvalm?) Litt ulogisk egentlig at de som elsker å springe etter denne ballen trenger SÅ mye penger for å gjøre det de elsker…

... verden ønsker å bli lurt trilll rundt, så lenge det gir dem noe å leve for....

Ok, jeg har jo alltid et åndelig poeng med i bloggen min. Fotballfolkene handler på en måte som gjør at noe uviktig blir viktig for de store folkemassene. Noe så ulogisk blir en erstatning for luft og kjærlighet som hovedføde for tusenvis av supportere. Vi kristne har faktisk noe svært viktig å bringe til verden, men vi handler kanskje litt for sjelden som om vi tror det er noe viktig. Betyr det noe å gi et medmenneske et smil, klapp på skulderen, eller litt oppmuntring? Kan det forandre verden? I følge vår glød og iver, skulle en tro at svaret var nei.

Når en vet at noe er mer enn livsviktig, da handler en, ikke sant? Når bønn kan redde mennesker og byer, da går en til verks med glød, følelser og utholdenhet på nivå med fotballspillernes prestasjoner.

Ååååååå! Når de kan gjøre noe uviktig livsviktig, hvorfor gjør ikke vi det livsviktige viktig?

Æsj, formuleringsproblemer… Noen som tok poenget?

( Jeg har ikke tenkt å be om unnskyldning for mitt syn på fotball. Jeg har jo ikke sagt jeg har peiling på fotball, så som en observatør fra utsiden har jeg selvfølgelig ingenting jeg skulle ha sagt :-)

Kommentarer

Silje sa…
Han skotten va drit skummel.. Begynte nesten å grina.. Neidå. Fatte poenge!!! Æg og blir sinte når folk (æg og) bruge meir penga på "underholdning" enn viktigare ting som folk så ikkje he mad... Hehe.. Prøve ikkje å lega mor theresa.. :)

Tog poenge ditt.. Me får nok smila meir te skummle folk så spenne ner søppeldonka.. :) Hehe
Kristina sa…
Fotball æ lidenskap vettu Kristine.. Du æ nesten borti et religiøst område for mange nå. så du må kanskje passa deg litt..... For meg som æ sportsidiot å lige alt dette her, så æ d møøje eg konne sagt t deg. Me får ta d en aen gong. Når det gjelde d andra du skrive om så æ nok ikj eg rette personen t å kommentera.. Fotball, sport, venna å interessene mine generelt må vel reknast som d mest religiøsa eg kjeme i nærheten av!
Snakkes.. hilsen Kristina
Fru K sa…
Kristina: Vet æg bevege meg på svært tynn is, og at det æg he skreve nesten æ på grensen te det blasfemiske for nogen. Men hadde litt lyst å provosera, bare bittelitt i alle fall ;)Bare sei alt du vil rett te meg en dag, tåle nok det ska du se...
Kristina sa…
Uuuuuuu.... våglige.... Eg ao hadde litt lyst å provosera!!
Fru K sa…
Enig tåve, fotball som breddeidrett æ sikker kjempgreie! (for de så får det te...... INGEN bitre erfaringa...) Men det meste godt kan det bli for mye av (udenom kjærlighet), det har liksom tatt heilt av!

Det æg reagere på æ at det så æ godt plent blir utnytta av folk som bare vil tjena penga! Då blir det kje godt, grunnen det er festet på blir egoistisk pengebegjær hos nogen så vet å utnytte friske idrettsfolk!
Anonym sa…
Fotball samlar folket som eit! Hellar ikkje gløym av at det er fleire som er religiøst festa til sporten! Nå veit ikkje eg kor mykje du har sett av fotballkampar, men det er faktisk en god del fotballspelarar som teiknar kross føre match, og smykkar med kors forekjem i fleng!

Eg er heilt 100% enig med deg når det gjeld lønn og slikt, hadde faktisk aldri tenkt på den måten! (Bra poeng!) Når det gjeld på ei slik økonomisk perspektiv av saka, så har du rett. Men det er samtidig slik pengar er, det forgiftar menneskets hjerte. På same måte som det får folk til å tenkja på "meg meg meg" i dag, øydeleggjar pengar sporten.

Derimot må eg leggja til det poenget at fotball faktisk er bra! For utanom at noko fælt skal skje (11.sept, WWII, rasisme,nazisme,fascisme,jordskjelva i Asia,osv) så er faktisk fotball ein måte vi alle er samla på.

Heltar. I WWII var det 101st Airborne Division, 506th Regiment, Company E som var våres heltar! Dei gjekk heilt frå Normandie til hitler's ørneredet! Men i dag har vi dessverre ikkje denne type heltar å sjå til (men sjølvsagt fins dei!) Heltane i dag er brannmenn, politifolk, osv. det er dei som reddar liv. Men samtidig er det desse vi legg minst merkje til. Vi treng folk som fotballspelarar for å inspirera, for vi treng å få igong noko med ei gong. Det er derfor vi TRENG fotball blant anna.

Avsluttande del må eg seie at fotball er alt eg har. For alt anna i verda er eg ikkje meint for noko anna. Gud har ei gåve til oss alle, vår oppgåve i liv kan vera det å finna ut kva gåva er, og få den ut til det fulle. Men mi gåve er fotball. Det er det eg er meint for å gjera. Skulle eg då ikkje få lov til å la den koma til det fulle? Eg spelar sporten, ikkje pengane.

"Football isn't everything. It's the only thing"
Vince Lombardi